Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Armenia, Azerbajdsjan og Georgia
6. - 15. september 2018

Transkaukasus

De tre tidligere sovjetrepublikkene Armenia, Azerbajdsjan og Georgia ligger svært langt fra Nord-Europa, og vi tenker oss kanskje ikke at det er så mange nordiske spor på de kanter. Men de holder som gjennomgangstema for en reise i det som i forrige århundres skolebøker het Transkaukasus, dvs. «på den andre siden av Kaukasus-fjellene». De tre nasjonene ble innlemmet i Sovjetunionen tidlig i 1920-årene og ble selvstendige stater da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991–1992. Før 1800 hadde hver av de tre en lang periode som uavhengige nasjoner.

Azerbajdsjan har over hundre år lange samarbeidstradisjoner med Norge: På slutten av 1800-tallet etablerte det svensk-russiske oljeselskapet Nobel seg i Tsar-Russland, og en norsk innvandrer, Hans Olsen fra Drammen, ble sjef for Nobels filial i hovedstaden Baku og sto for oljeutvinningen der helt til 1905. Statoil har et nært samarbeid med Azerbajdsjan om oljeproduksjon i dag. Av berømtheter som er født i Baku, er sjakkmesteren Garri Kasparov, musikeren Mstislav Rostropovitsj og den norske redaktøren og bridge-eksperten Rannik Halle.

Georgia er for oss mest kjent for sin matkultur og, i en litt annen sjanger, som sovjetdiktatoren Josef Stalins opprinnelige hjemland. Vi skal besøke hans fødested i Gori ikke langt fra hovedstaden Tbilisi. Blant de nordmenn som har besøkt og skildret Georgia, er Knut Hamsun. Han vier også et dikt til georgiernes legendariske middelalderdronning Tamara. Den norske lyrikeren og maleren Dagny Juel Przybyszewska (1867–1901), som tilhørte kretsen rundt Edvard Munch og August Strindberg i Berlin, er gravlagt i Tbilisi. Hun ble drept av en sjalu georgisk adelsmann.

Armenia var i areal den minste av de 15 sovjetrepublikkene, med sine 29 000 kvadratkilometer så vidt større enn Hedmark fylke. Landet ble kristnet allerede på 300-tallet, og selv i sovjettiden ble det nevnt som bevis på at Armenia var en kulturnasjon. I Armenia er det ingen utlending som har en høyere status enn Fridtjof Nansen. Det skyldes hans hjelpearbeid for armenerne etter første verdenskrig, det såkalte Nansen-passet og hans kritikk av tyrkerne for deres fremferd mot armenerne. Nansen er den dag i dag et vanlig guttenavn i Armenia. 

Veiviser på vår reise er Per Egil Hegge, som er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, engelsk og statsvitenskap. Han har vært journalist og redaktør i Aftenposten og kulturredaktør og redaktør for A-magasinet. Han har blant annet skrevet en biografi om Fridtjof Nansen.

Prisen inkluderer:
  • Fly Oslo–Istanbul–Baku/Jerevan–Moskva–Oslo med Turkish Airlines/Aeroflot

  • Flyskatt (utgjør kr 2363,- pr. november 2017)

  • Overnatting i dobbeltrom 

  • All transport ifølge program

  • Byvandringer, utflukter og kåserier ifølge program 

  • Alle måltider ekskl. drikke (F=frokost/L=lunsj/M=middag)

  • Norske reiseledere

  • Tips er ikke inkludert

 

A-kortpris:
Fra kr 23.840

Pris uten fordelskort Fra kr 24.590

Pris gjelder pr. person i delt dobbeltrom.
Tillegg for enkeltrom: kr 2.950

Utsolgt!

Telefon: 69 31 26 21
info@temareiserfredrikstad.no

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien