Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Hellas
4. - 11. april 2019

Hellas – en klassisk rundreise med reiseleder Ola Storeng

Peloponnes, den frodige, fjellrike halvøya i sør, er sammen med Athen og Delfi Hellas’ hjerte. Det er dit vi skal, i behagelig temperatur. Normalt kan det jevnføres med godt norsk sommervær, ca. 20 grader midt på dagen og kanskje en regnskur i løpet av en uke. Gradestokken kommer nok opp mot ca. 25. 
Hellas har det meste, både når det gjelder natur, kultur og dramatisk historie. Målet med denne turen er å kombinere alt dette. 

Vi skal besøke fem steder på UNESCOs verdensarvliste: Delfi, Akropolis i Athen og tre på Peloponnes: Mykene, Mystras og teateret i Epidaurus. 
Det er også lagt inn et par moderne «attraksjoner» – en av de nye suksessrike greske vinprodusentene. For de ivrige vil det også være mulig med en svømmetur i Egeerhavet.  

Turen starter med to hele dager/tre kvelder i Athen.
Templene på  Akropolis-høyden har raget over Athen i over 2500 år og fyller enhver besøkende med ærefrykt. 
Det nye museet ved foten av Akropolis er i verdensklasse. Det gjør det lettere å fornemme hvordan Hellas på et par hundre år, under antikken, gjennomgikk en kreativ revolusjon som forandret Europas historie. Skulpturene ble nesten levende. Vi fikk demokrati, tragedie, komedie og fantastiske byggverk – og gjennomslag for kritisk tenkning og vitenskap.
Den bilfrie gangveien fra Plaka og rundt hele Akropolis-høyden gjør at det nå er mulig å nyte det moderne utelivet og de historiske minnesmerkene samtidig, bare ved å vri på hodet.  

Fra Athen drar vi til Delfi
Vi når Delfi etter en busstur på snaut tre timer. Vi overnatter der. Delfi er stedet hvor alt begynte – verdens sentrum og livets navle, ifølge gresk mytologi. Der finnes også det berømte Orakelet. Det er følgelig det viktigste kult-stedet som greske bystater bygde sammen. Beliggenheten er spektakulær, i en skråning nedenfor Parnasset (2457 m.o.h.), med utsikt helt til Korintbukten og fjellene på Peloponnes.

Fra Delfi drar vi videre til Peloponnes
Vi når Peloponnes etter snaut tre timer med buss, via en av broene over Korintbukta. Den hyggelige byene Nafplion, på østkysten, er vår base. På Peloponnes rager mange fjelltopper godt over 2000 meter både i nord og sør. De ringer inn et grønt, idyllisk landskap, et bilde på paradis for europeiske malere i hundrevis av år.
Vi skal krysse store deler av dette landskapet, mest på raske motorveier.   

Peloponnes har alltid vært sentral i gresk historie, ikke bare i antikken. Det var på Peloponnes grekerne reiste opprørsfanen mot tyrkerne i 1821. Nafplion ble første hovedstad i det moderne Hellas. Over italienskinspirerte Nafplion – kanskje den vakreste byen i Hellas – ruver en av de mange venetianske borgene på Peloponnes.
Andre katolske vesteuropeere, «frankerne», opprettet i forlengelsen av korstogene fyrstedømmer i Hellas, herunder på Peloponnes med Mystras som fyrstesete. Dit skal vi. 
Deretter ble Mystras Østromerrikets (Bysants’) siste bastion. Østromerriket, hvor gresk ble språket og den ortodokse lære religionen, besto i 1000 år etter at keiserdømmet i Roma kollapset. Mot slutten var Mystras nesten like viktig som Konstantinopel (Istanbul idag). Mystras ble en kulturell bro til renessansen i Italia. Til slutt erobret tyrkerne både Konstantinopel og Mystras, i henholdsvis 1453 og 1460. 
I 100 år etter at Hellas fikk sin selvstendighet i 1830, var «den store ideen» å gjenopprette et gresk storrike med Konstantinopel (nå Istanbul) som hovedstad, inspirert av Bysants. Det endte i stedet med tvungen befolkningsutveksling av kristne og muslimer mellom Hellas og Tyrkia i 1923 etter forslag blant annet fra Fridtjof Nansen.

I dag står Hellas i sentrum for noen av de viktigste uløste krisene i EU og Europa. Selv om det er langt til øyene ved Tyrkia-kysten hvor langt de fleste flyktninger har kommet i land, går diskusjonen livlig også rundt kafébordene i Athen og Peloponnes.   

Vår foredragsholder og reiseleder Ola Storeng har besøkt Hellas årlig i 40 år. Etter at eurokrisen tok til i 2010, har mange reportasjereiser til Hellas i sin jobb som økonomiredaktør i Aftenposten. Han snakker gjerne også om Hellas’ dramatiske etterkrigshistorie. Ola snakker gresk og regner Hellas som sitt annet hjemland.

Pris inkluderer:

  • Fly Oslo–Athen med Norwegian t/r
  • Flyskatt
  • All fellestransport ifølge program
  • Overnatting i dobbeltrom
  • Måltider ifølge program (F=frokost/L=lunsj/M=middag) *
  • Byvandringer, kåserier og utflukter ifølge dagsprogrammet (entre Akropolis, det nye Akropolis-museet, Arkeologisk Museum, Epidaurus, besøk på 1 vingård, utflukt til Mykene og Mystras, Delfi Museum og det arkeologiske området)
  • Norsk reiseleder (Ola Storeng)

 

A-kortpris:
Fra kr 16.950

Pris uten fordelskort Fra kr 17.825

Pris gjelder pr. person i delt dobbeltrom.

Tillegg for enkeltrom er kr 2250.

Utsolgt!

Telefon: 69 31 26 21
info@temareiserfredrikstad.no

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien