Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Aftenpostens personvernerklæring

Våre brukeres tillit er av største viktighet for oss, og Aftenposten er derfor opptatt av å ivareta ditt personvern. I denne personvernerklæringen forklarer vi hvordan og hvorfor vi samler inn og benytter informasjon om våre brukere, og hvordan vi tar hensyn til personvernet. For at du skal forstå hvordan vi bruker personopplysninger, anbefaler vi deg å sette deg inn i denne erklæringen i sin helhet. Du kan også klikke deg direkte inn på et bestemt tema i oversikten under.

1. Grunnleggende om personopplysninger
2. Hva slags opplysninger samler vi inn?
3. Hva brukes opplysningene til?
4. Deling av din informasjon
5. Hvordan kan jeg administrere eller slette informasjon om meg selv?
6. Særlig om barns personvern
7. Gjennomføring av endringer
8. Kontaktinformasjon

1. Grunnleggende om personopplysninger

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en identifiserbar enkeltperson. Dette kan for eksempel være navn, bosted, telefonnummer, e-postadresse eller ip-adresse.

Behandling av personopplysninger er enhver bruk av personopplysninger, som for eksempel innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering eller en kombinasjon av slike bruksmåter. All behandling av personopplysninger er underlagt personopplysningsloven, og Datatilsynet fører tilsyn med loven og medvirker til at personvernet til hver enkelt ikke blir krenket gjennom bruken av personopplysninger. 

Den som bestemmer hva personopplysninger skal brukes til og er pålagt ansvar og plikter etter personopplysningsloven kalles behandlingsansvarlig. Aftenposten er et datterselskap i Schibsted Media Group og ulike Schibsted-selskaper ivaretar oppgaver for Aftenposten. Aftenposten, Schibsted Norge og Schibsted Product & Technology er behandlingsansvarlige for personopplysninger som samles i forbindelse med bruk og kjøp av Aftenpostens tjenester. Som bruker og kunde av Aftenpostens tjenester kan du likevel forholde deg til ett kontaktpunkt for alle henvendelser knyttet til personopplysninger.

2.   Hva slags opplysninger samler vi inn?

Vi samler inn opplysninger på flere måter:

Opplysninger du selv gir til oss

Når du blir abonnent eller registrerer deg som bruker hos oss vil du oppgi en del data som lagres av oss. Disse opplysningene lagres i vår database for å yte eller sikre leveranse av den tjenesten du har bestilt, samt for å forbedre tjenestene våre og for å forebygge svindel. Likeledes vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss, eksempelvis ved å sende oss en e-post til kundesenteret eller gir tilbakemeldinger gjennom funksjoner i tjenesten slik at vi kan svare på dine spørsmål. 

Opplysninger som samles inn gjennom bruk av tjenestene

Når du bruker våre tjenester registrerer vi informasjon om hvilke tjenester du bruker og hvordan du bruker dem. Dette gjør det mulig å forbedre tjenestene våre, å forebygge svindel og å tilpasse innholdet til ditt bruks- og interessemønster. Vi samler for eksempel informasjon om hvilke nettsider eller annonser du besøker.

Informasjonen som samles inn kan deles opp i følgende typer:

  • Informasjon om din enhet og internett-tilkobling
    Gjennom tekniske logger og andre verktøy registrerer vi informasjon om enheten og tilkoblingen til våre tjenester, for eksempel operativsystem, enhetsprodusent, nettleserversjon, ip-adresser, nettverks-id, informasjonskapsler og unike identifikasjonsfiler. En annonseidentifikator gitt av Google eller Apple sendes fra vår app, dersom du har akseptert dette i innstillingene i din telefon. Har du akseptert dette, vil også informasjon om batterinivå bli sendt. Informasjonen gjør blant annet at vi kan tilpasse visningen av innhold til den enheten du bruker og den brukssituasjonen du er i.
  • Informasjon om bruk av tjenestene
    Når du besøker en nettside hos Aftenposten registreres denne aktiviteten automatisk i våre målesystemer. Eksempler på slik informasjon er hvilke sider som besøkes, når på døgnet besøket ble gjort, hvor lenge en side var åpen i skjermen din, hvordan du navigerer på siden, eventuelle nettsteder du besøkte før du kom til våre sider, hvilke funksjoner du har brukt på siden og om du har gjennomført et kjøp. Vi bruker denne informasjonen blant annet til å forbedre tjenestene våre og for å gi deg innhold og markedskommunikasjon som er tilpasset deg og ditt bruksmønster.
  • Informasjon om posisjon
    Vi registrerer din geografiske posisjon ut i fra ip-adressen, mobil nettverkskode eller andre former for mer eksakt lokalisering, som gps-data, dersom du har godkjent dette i vår app. Informasjonen brukes bl.a. til å vise deg annonser, formidle elektronisk kommunikasjon som app-push, tekstmeldinger eller epost og annet innhold som er relevant for det området du befinner deg i. Eksempelvis kan vi bruke dette til å formidle været i området du er i. Informasjonen kan også bli brukt for utvikling av nye produkter og tjenester.
  • Informasjonskapsler og annet innhold som lagres lokalt
    Når du bruker Aftenpostens tjenester lagres informasjonskapsler og annen data lokalt (web storage) på din enhet. Dette er tekstfiler som lagres i din nettleser og som kan leses av våre tjenester. Informasjonskapsler og annen lokal lagring brukes for å forenkle bruken og for å gi deg relevant informasjon når du besøker nettstedet vårt. Informasjonskapsler brukes også for å måle trafikken på våre nettsider. For mer detaljer: Om informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for lokal lagring.

Informasjon fra andre kilder

Vi mottar informasjon fra andre kilder. Dette kan for eksempel være våre partnere, kunder og leverandører av ulike verktøy. Blant annet mottar vi informasjon av leverandører av ulike verktøy som nummeropplysningsdatabaser, og såkalt profileringsinformasjon (sannsynlighetsbasert informasjon om din demografi, for eksempel om din utdannelse eller husstandsstørrelse). Informasjonen vi mottar bruker vi blant annet til å forbedre tjenestene vi tilbyr og til å målrette salget vårt. En annonsør kan gi oss informasjon om hva som skjedde etter at du klikket på en annonse hos oss. Denne informasjonen gjør at vi kan måle effekten på en annonse og setter oss i stand til å formidle deg mer relevant innhold og annonser til deg fremover.

3.   Hva brukes opplysningene til?

Aftenposten jobber kontinuerlig med å gi deg den best mulige opplevelse av våre tjenester og ditt møte med oss. Til dette bruker vi både personopplysninger og andre tilgjengelige former for data. Du kan lese mer om de ulike bruksområdene for opplysninger her:

Å gjennomføre avtalen med deg og få tjenestene til å fungere best mulig

Aftenposten behandler personopplysninger og andre former for data for å levere tjenester som avtalt med deg. Vi bruker også data for å sikre en best mulig brukeropplevelse for deg gjennom bl.a. automatisk pålogging, tilpasse visningen av innholdet til din skjerm og raskest mulig lasting av sidene.

Statistikk og forstå markedstrender

Vi utarbeider statistikk og kartlegger markedstrender for å forbedre og videreutvikle nettstedene og abonnementsproduktene våre.

Personaliserte tjenester – tjenester spesielt tilpasset deg

Vi ønsker å gi deg muligheten til å få skreddersydd innhold og tilpasninger. Ved å bruke data om din brukeratferd, dine uttrykte preferanser eller annen tilgjengelig informasjon som kan si noe om dine behov og ønsker kan vi for eksempel fjerne saker du allerede har lest fra forsiden eller fra oversikter over anbefalte artikler og vi kan gi anbefalinger om innhold eller tjenester basert på det du har lest eller kjøpt eller hva andre brukere med lignende bruksmønster som deg har lest. Et annet eksempel er at vi kan gi  mulighet for å få nyhetsvarslinger basert på dine uttrykte personlige preferanser.

Målretting og måling av annonser

Vi ønsker å vise deg annonser som er mest mulig relevante for deg og vi måler hvor effektive annonsene er. Til dette bruker vi informasjon om deg, din brukeratferd og lokasjon og kobler dette med informasjon om hva andre med lignende bruksmønster som deg har lest. Vi styrer hvilke annonser du ser. For eksempel kan vi bruke informasjon om hvor du oppholder deg til å vise deg annonser fra nettopp dette området. Vi kan videre styre hvor mange ganger du skal se en annonse basert på opplysningene vi har.

Særlig om markedsføring i e-post og sms

Hvis du har et aktivt kundeforhold til oss, vil vi kunne sende deg markedsføring på e-post eller andre elektroniske kommunikasjonsmetoder innenfor rammene av markedsføringsloven, med mindre du har bedt oss om noe annet. Har du ikke et aktivt kundeforhold hos oss, vil vi bare sende slik markedsføring hvis du har gitt oss et eksplisitt og informert samtykke.

Du kan når som helst enkelt og kostnadsfritt melde deg av markedsføringshenvendelser ved å sende mail til abonnement@aftenposten.no.

4.   Deling av din informasjon

Vi deler opplysninger om din bruk av tjenestene med andre selskaper i Schibsted Media Group til bruk for formål som beskrevet i denne personvernerklæringen.

I enkelte tilfeller deler vi opplysninger med samarbeidspartnere som bruker opplysningene til å formidle målrettet innhold eller tilbud gjennom sine tjenester. Vi inngår da avtaler som begrenser adgang til bruk av opplysningene og fastsetter forpliktelser til å følge gjeldende personvernlovgivning.

Dersom det er mistanke om at det er begått lovbrudd i forbindelse med bruk av Aftenpostens tjenester, vil informasjonen kunne utleveres til offentlige myndigheter på begjæring.

Vi vil ikke dele, selge eller formidle personopplysninger på noen annen måte enn beskrevet i denne personvernerklæringen.

5.   Hvordan kan jeg administrere eller slette informasjon om meg selv?

Retting og sletting av personopplysninger

Det er viktig at opplysningene vi har om deg er riktige og oppdaterte. Hvis du oppdager feil, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med oss slik at opplysningene kan bli rettet. Du kan også kontakte oss, dersom du ønsker at opplysninger skal slettes.

Vi vil ikke lagre personopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen og lovpålagte plikter vi har, for eksempel i henhold til regnskapslovgivningen.

Innstillinger for brukerdata i SPiD-profil

Du kan påvirke Aftenpostens og Schibsteds lagring og bruk av data tilknyttet din SPiD-profil her. Dersom du skrur av «Begrens datasporing» i SPiD-profilen din vil ikke detaljert informasjon om din bruk av Aftenposten.no lagres i tilknytning til din SPiD-profil.

Innstillinger for brukerdata i app

Du kan når som helst endre databehandlingen som skjer i våre app’er i telefonens innstillinger. Her kan du slå av og på nyhetsvarsel, slå av eller nullstille annonseidentifikator, åpne opp for eller skru av sending av gps-data til lokasjonstjenester og åpne . Dette påvirker mulighetene til å få nyhetsvarsler og lokasjonsbaserte tjenester som værtjeneste og målrettede annonser.

Sletting av informasjonskapsler (cookies)

Du kan velge om du vil akseptere informasjonskapsler gjennom innstillingene i nettleseren din. Her kan du normalt angi om du aksepterer lagring av informasjonskapsler fra nettsidene du besøker, fra tredjeparter som er tilknyttet nettsidene og eventuelt om du ønsker å bli varslet hver gang en ny informasjonskapsel blir lagret. Den eksakte fremgangsmåten avhenger litt av enheten din og hvilken nettleser du bruker. Mer om dette finner du her. Hvis du velger å deaktivere informasjonskapsler fra aftenposten.no, vil det kunne hindre at våre nettsider fungerer ordentlig. Bl.a. kan du måtte logge deg på hver gang.

Hvis du ønsker å begrense informasjonskapsler som brukes til annonsering, kan du laste ned en blank informasjonskapsel (”opt-out cookie”) fra våre ulike annonsepartnere eller bruke egne løsninger for dette som for eksempel youronlinechoices.com.

Merk at du må følge den samme prosessen på alle nettlesere du bruker samme og / eller forskjellige datamaskiner eller enheter.

6.   Særlig om barns personvern

Aftenposten ønsker ikke å samle inn eller på annen måte behandle personopplysninger om barn under 15 års alder. Det finnes to unntak fra denne behandlingen. I forbindelse med abonnementstjenesten Junior, som er Aftenpostens avis spesielt for barn, samler vi med foresattes samtykke inn navn og fødselsdato på barn. På Aftenposten debatt-tjeneste for ungdom kan barn med facebook-konto kommentere artikler. Det er egne overvåkingsrutiner for disse kommentarene. Hvis barn under 15 år likevel har gitt oss personopplysninger i andre sammenhenger, vil vi slette opplysningene så snart vi blir oppmerksomme på forholdet. Foresatte kan kontakte oss som angitt nedenfor.

7. Gjennomføring av endringer

Vi vil med jevne mellomrom kunne oppdatere Aftenpostens personvernerklæring for å gjenspeile eventuelle endringer på nettstedet eller ved vår nettstedspolitikk. Vi informerer om endringene i de tjenestene som berøres.

Aftenposten bruker SPiD som påloggingsløsning. SPiD leveres av Schibsted Media Group UK Ltd. Når du blir abonnent eller registrerer en brukerkonto hos Aftenposten inngår du en brukeravtale som beskriver og regulerer Aftenpostens og Schibsted Product and Technology bruk av opplysninger som samles inn. Ved større endringer i brukeravtalen vil du bli bedt om å lese gjennom og akseptere denne på nytt.

SPiDs personvernerklæring kan du lese her.

Aftenpostens brukeravtale kan du lese her.

Sist oppdatert:15. mars 2016

8. Kontaktinformasjon

Har du spørsmål om Aftenpostens personvernerklæring, ta gjerne kontakt med oss på tlf 05040 eller på abonnement@aftenposten.no.