Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Gamle Logen, Oslo
Tirsdag 27. november 2018

Vertavo med Adrian Angelico – «Poetenes natt»

Vår redsel for døden og mørkets mystikk har fått kunstnere til å lage sine største mesterverk i gjennom alle tider. Døden er som en trøst, en venn – eller en farlig sjarmør, en uimotståelig kraft.

Ung kvartettserie setter stemningen med sangen «Der Tot und das Mädchen» (Claudius/Schubert). Så går solen ned med Ottorino Respighis «Il Tramonto» basert på Percy Shelleys dikt «The Sunset». Det beskriver et ungt kjærlighetspar som om kvelden bestemmer seg for å oppleve neste soloppgang sammen, men om morgenen finner hun ham død i armene sine. Vemodet i diktet er hvordan kvinnen fortsetter å leve, år etter år, mens hun lengter etter å finne fred i sin egen død. Det er klart at en italiener er som skapt for å tonesette noe slikt! Og at en nordlending bør synge det.

Og natten rommer en av de virkelige juvelene i vårt repertoars skattkiste: Henry Duttillieux’ «Ainsi la Nuit», som vi spøkefullt har oversatt til «Det var den natta». Ja, hvorfor kan livet føles så uoverkommelig klokken tre om natten? Drømmer, minner, bekymringer som tar nattesøvnen fra deg, blir her satt sammen til et arkitektonisk mesterverk. Bli med til en forførende verden av unike stemninger som ytterst sjelden er å høre i Norge!

Er det mulig å ikke elske Franz Schubert? Vertavos første spede tone i 1984 var nettopp i Schuberts store strykekvartett «Døden og Piken», og det var kjærlighet ved første strøk. Til å vise opprinnelsen til dette universet har vi igjen med oss selveste Adrian Angelico. Hans ubegripelig vakre stemme gir oss «Erlkönig» (Goethe) udødeliggjort med Franz Schuberts musikalske genialitet.

Alf Prøysens «Eventyr» er det norske svaret på «Piken og Døden» og «Alvekongen», det anbefales å leses!

Program: 

Ottorino Respighi «Il tramonto»

Henri Dutillieux «Ainsi la nuit»

Franz Schubert «Erlkönig» d.328

Franz Schubert «Døden og piken» d.810

Hans Kvartett fra Ung kvartettserie og Simon Thorbjørnsen, baryton, åpner konserten med Franz Schubert «Der tod und das mädchen» d.531, arr. for baryton og strykekvartett.

A-kortpris:
Kr 325

Pris uten fordelskort Kr 395

Bestill

Telefon: 815 33 133

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien