Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Tallin og St. Petersburg
29. april - 7. mai 2019

Tallinn og St. Petersburg med Kjell Dragnes

Tsar-Russlands «nordlige» hovedstad St. Petersburg og Estlands hovedstad Tallinn ligger ikke lenger øst enn at de begge har en skandinavisk tilknytning som vi ikke tenker over til daglig. Likevel utgjør grensen mellom de to landene et skille mellom den russisk-ortodokse og den lutheranske verden. Da Danmark var en stormakt ved Østersjøen i begynnelsen av forrige årtusen, hadde danskene stor innflytelse i det som i dag er Estland, og ifølge sagnet var det her det danske flagget, Danebrog, dalte ned fra himmelen til en gruppe danske korsfarere som ville kristne Estland. Tallinn betyr rett og slett «danskebyen». Med et språk som ligger nær finsk, føler esterne seg som en del av Norden og gjorde det til og med under det sovjetiske styret, som ble etablert i 1940 og gjenetablert etter at de tyske okkupantene var drevet ut. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, fikk esterne sin selvstendighet tilbake. I landet bor det ca. 400.000 etniske russere av en samlet befolkning på ca. 1,3 millioner. Tallinns sentrum er vakkert restaurert etter at landet igjen ble uavhengig, og særlig malerisk er torget i den stilfulle gamlebyen. Tallinn er ikke prangende, men i dag fremstår den som en dynamisk, moderne, nordisk by.

Tsar Peter den store besluttet at det skulle bygges en by i sumplandskapet ved munningen av Neva, og den skulle bli hans «vindu til Europa». Han grunnla den i 1703 på et område som da var dominert av arvefienden Sverige, et eksempel på forholdsvis høy diplomatisk sigarføring. I løpet av 1600-tallet hadde svenskene overtatt danskenes dominerende geografiske stilling i Østersjø-området, og Peter den store førte Den store nordiske krig mot dem for å redusere deres innflytelse og øke sin egen. Det lyktes han også med. Han gjennomførte store reformer, importerte arkitekter fra Italia og flåte- og skipsfartseksperter fra Norge og Nederland. Nordmannen Nils Olsen ble tsarens høyre hånd i utbyggingen av Østersjøflåten. Mot slutten av 1700-tallet videreførte keiserinne Katarina den store hans verk i det som ble en av Europas praktbyer. Byen har noen av Europas vakreste bylandskaper, og selv i sovjettiden kunne den by på et rikt kulturliv med teater, musikk og ikke minst ballett. Eremitasjen, den enorme kunst-samlingen i tsarens tidligere vinterpalass, kan fullt ut måle seg med Gli Uffizi i Firenze og Louvre i Paris.

Veiviser på vår reise er Kjell Dragnes, journalist og redaktør i Aftenposten fra 1977 til 2013. Han var korrespondent i Moskva fra 1978 til 1982 og igjen fra 1997. Han var også London-korrespondent fra 1989 til 1992. Dragnes har reist over hele det gamle Sovjetunionen og har også besøkt de baltiske stater, blant dem Estland, i ettersovjetisk tid.

Pris inkluderer:
  •  Flyreise Oslo–København–Tallinn/St Petersburg–Stockholm–Oslo
  •  Flyskatt (som utgjør kr 1477,– pr. august 2018, skatten er ikke refunderbar ved evnt. avbestilling)
  •  Overnatting i dobbeltrom
  •  Måltider iflg. program (F=frokost/L=lunsj/M=middag)
  •  All transport iflg. program
  •  Byvandringer, utflukter og kåserier iflg. program
  •  Inngangsbilletter
  •  Billett til operaen «Figaros Bryllup» i Tallinn og forestillingen «Svanesjøen» i St. Petersburg
  •  Faglig reiseleder Kjell Dragnes
  •  Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

Tips er ikke inkludert.

 

A-kortpris:
Kr 26.700

Pris uten fordelskort Kr 27.700

Pris gjelder pr. person i delt dobbeltrom.
Tillegg for enkeltrom er kr 4300.

Bestill

Telefon: 69 31 26 21
info@temareiserfredrikstad.no

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien