Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

A-kortets nettbutikk

Riedel Veritas Viognier og Chardonnay

– det perfekte glasset for Chablis

Chardonnay/Viognier
 er spesielt utformet for Chardonnay av typen Chablis. Chablis er friske og krispe viner med en tydelig tone av sitrus. Glasset har en liten åpning som styrer vinen til tungens fremre del, for at fruktsødmen skal fremheves, og at vinen får en rundere smak av mindre syre. Klokkens form er også perfekt til rosévin samt eldre årganger av hvit og rød Bordeaux.

Vinglasset passer til: Albariño, Aligoté, rød Bordeaux , hvit Bordeaux, hvit Châteauneuf-du-Pape, Condrieu, Cortese, hvit Côtes du Rhône, Fallanghina, Fiano, Fumé Blanc, Graves blanc, Greco di Tufo, Grenache Blanc/Garnacha Blanca, hvit Hermitage, Macabeo, Marsanne, Melon de Bourgogne/Muscadet, Montagny, Muscadine, Neuburger, Orvieto Classico, Palomino (utenom Sherry), hvit Pessac Leognan, Pinot Blanc, Pinot Gris/Grigio, Ribolla Gialla, Rosévin, Sauvignon blanc, Sémillon, Soave, hvit St. Joseph, Trebbiano, Verdelho, Verdicchio, hvit Vin de Savoie og Viognier.

Chardonnay må være den druen vi har hatt mest kontakt med gjennom årene. Den dyrkes praktisk talt i alle verdens vinland, gir god vin over alt og regnes av mange som det største druenavnet innenfor hvite viner. Egentlig er den en verdensstjerne. Men nå snakker vi ikke om hva vi drikker mest av for tiden. Vi kan nemlig ikke alltid bestemme oss for hva vi skal åpne, en flaske vin av Chardonnay-druen eller en flaske Riesling-vin. Tilbud og mulighet er utallige i dagens vinverden. Chardonnay-druen kombinerer mange gode sider. Vindyrkeren setter pris på dens egenskaper og elsker å dyrke den, og vi liker å drikke den.

Summen av ovennevnte er at Chardonnay regnes som den mest etterspurte hvitvinsdruen. Vindyrkere i alle verdens vinland roper simpelthen etter stiklinger, og etterspørselen er stor.

Chardonnay er lettdyrkelig og tilpasser seg lett de ulike forhold. Den har ingenting imot å bli dyrket i varmere eller kjøligere klima enn hva den er vant med i sitt «hjemland» Burgund. Et problem er at den setter knopper tidlig, som igjen kan medføre at den lett skades av vårfrost. Dette kan gjøre livet til et slit for vindyrkerne i Chablis og Champagne.

Chardonnay er for øvrig den eneste tillatte hvitvinsdruen i Champagne. Vin av Chardonnay-druen passer godt til lagring i eikefat, det vil si at eikearomaene integreres godt i vinen.

De beste vinene kommer utvilsomt fra Burgund, det er her i de nordlige områdene av Frankrike at den oppnår sitt flotte syreinnhold, sin dybde og gode balanse, som igjen er en medvirkende årsak til dens gode lagrings- og utviklingspotensial. For eksempel gir Chablis elegante, slanke viner med tydelig syrestruktur og mineralske overtoner. Litt lenger syd i den sentrale delen av Burgund finner vi vin som presenterer seg med en annen rikhet og kompleksitet. For øvrig er det viktig å understreke at den finnes med utallige smaks- og duftvariasjoner, fra de helt lette til de mer komplekse, smaksrike viner.

Chardonnay hører intimt sammen med Burgund i Frankrike, hvor den også har sitt utspring. I tillegg avles den over hele verden med Australia og California blant de aller største.

Chardonnay finner seg til rette i de fleste jordsmonn, utenom de våteste. Den trives aller best i mager, kalkholdig jord.

I Chablis finner vi ofte toner som av sitrus og friske grønne epler, grapefrukt og mineraler. I sentral Burgund finner man toner som av melon, nøtter, smør og mineraler. I Australia finner vi tropisk frukt og sitrus. I California duft som av ananas.

Lette, elegante viner passer naturlig nok best til lette, delikate fiske- og skalldyrretter. Velger man rikere viner, gjerne fra sentral Burgund med mer smaksrikdom, anbefaler vi også mer raffinerte, smaksrike retter, gjerne fiske- og skalldyrretter med fyldige sauser eller retter tilberedt av lyst kjøtt: kylling, kalkun, kalv og svin.

A-kortpris:
Kr 240

Pris uten fordelskort Kr 325

Glassene selges enkeltvis.

Gratis frakt ved kjøp over kr 600.

Bestill her

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien