Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

A-kortets nettbutikk

Riedel Veritas Riesling / Zinfandel

Dette glasset er unikt hos Riedel; det passer både til røde og hvite viner. Klokkens smale form og slanke åpning balanserer syren i hvite viner gjennom å løfte frem druens fruktighet. Samme klokke passer også til røde viner med fin syre og balanserte tanniner, som i Zinfandel- og Chianti-druen.

Vinglasset passer til: Alsace Grand Cru, Bardolino, Beaujolais Nouveau, Blauer Portugieser, Côtes de Provence, Côtes du Rhône rosé, Dolcetto, Grüner Veltliner, Jurançon Sec, Lagrein, hvit Loire, Marsannay rosé, Montepulciano, Mosel-Saar-Ruwer, Müller-Thurgau, Pouilly Fumé, Primitivo, Riesling, Rosé, Sancerre, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Scheurebe, Schilcher, Teroldego, Traminer, Vernaccia og Welschriesling.

Riesling er en internasjonal kjendisdrue som stammer fra Tyskland. Den regnes av mange som kongen blant de grønne druene. Riesling er en druesort som utmerket klarer seg på egenhånd, og knapt noen annen druesort gjenspeiler bedre vinmarken («terroiret») i den ferdige vinen. Riesling-druen gjenkjennes lett ved at den har noen små brune flekker i skallet.

Selv om den er en edel drue, er den aldri blitt hyllet på samme måte som Chardonnay. Men likevel tør vi påstå  den har en stor tilhengerskare som setter umåtelig stor pris på dens egenskaper, og som er blant dem som regner den som verdens mest aristokratiske grønne druesort. Personlig finner vi det ikke særlig bemerkelsesverdig å anse kvalitetsvin fra Riesling-druen som noe av det ypperste som lages.

Riesling er kjent som den druen som bevarer sitt egenartede preg selv under ulike klimaforhold. Resultatet gjenspeiler et bredt spekter av stilarter som spenner fra de helt knusktørre til intenst edelsøte viner. 

Den er liten, viser god tilpasningsdyktighet, men ofte med beskjeden avling. Riesling stiller likevel store krav til dyrkingen ettersom den modner sent. Kraftig beskjæring (gjelder primært for de dyrere kvalitetene) er en faktor som er med å gi lav avkastning. Dette og langsom modning er to viktige faktorer for at Riesling skal levere god kvalitetsvin. Fargen er blek med grønnskjær til gyldengul.

Den har et høyt saftig syreinnhold og en karakter som best kommer til sin rett uten påvirkning av eikelagring. Øvrige kjennetegn er fra lett til fyldig kropp med relativt lav moderat alkoholstyrke. Samtidig er den en høyst delikat og slank vin. Den lagrer godt, og gode årganger kan utvikle særegne kvalitetsviner etter flere år i en god vinkjeller.

Riesling benyttes praktisk talt overalt i den vinproduserende verden, men den er først og fremst Tysklands fremste drue, hvor den danner grunnlaget for store viner langs Mosel – Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein og i Hessishce Bergstrasse. Men den er også en meget viktig drue i Alsace i Frankrike, hvor den plasseres øverst på rangstigen.

Reiser vi lenger østover i Europa, finner vi den blant annet i Østerrike og Ungarn. Riesling trives spesielt godt i områder med kjølig klima, noe Tyskland og Alsace er spesielt gode eksempler på. Men den kan også finne seg til rette utenfor Europa, i varmere områder. Et godt eksempel er Australia, som regnes som den fremste eksponent for denne druen utenfor Europa.

Vidunderlig intens bouquet som av sprø grønne epler, sitrus, syrlig blomsterduft finner vi ofte i unge tyske Riesling-viner. I mer modne, lagrede viner finner vi mer og mer av mineralske aromaer som petroleum (fra skiferholdig jordsmonn). Petroleum er forøvrig et preg som de østerrikske dyrkerne prøver å unngå. I stedet for kan vi i de beste østerrikske Rieslinger finne mineralpreg mer i retning av flint. I australsk Riesling kan vi ofte kjenne aromaer som minner om moden appelsin, moden lime og pasjonsfrukt.

Riesling til mat

En knasende frisk, tørr Riesling – enten fra Tyskland eller Alsace – er perfekt som aperitiff eller bare som en leskende forfriskning på terrassen en varm sommerdag.

Riesling-viner er bemerkelsesverdig fleksible og kan gå til flere matretter enn for eksempel Chardonnay. Prøv en trocken til kylling eller en spätlese til and, gås og rikt krydrede matretter!

Til kinesisk-inspirert mat er en Riesling med noe restsødme, Spätlese, et meget anvendelig følge. Ellers kan vin fra Riesling-druen kombineres med mange ulike matretter: lette salattilberedninger, hvor fisk eller hvitt kjøtt inngår som ingrediens, terriner laget av fisk, fjærkre eller hvitt kjøtt, lette fisk- og skalldyrretter, rene retter av fjærkre, kalv og svin …

Til deilig moden frukt kan det ideelle følget være en Rheingau-Riesling, Auslese eller Beerenauslese. Uansett er det viktig å velge vin i samsvar med hovedingrediensene eller krydringen av maten.

A-kortpris:
Kr 240

Pris uten fordelskort Kr 325

Selges enkeltvis

Størrelse: Høyde: 235 mm. Volum: 40 cl. Diameter: 82 mm.

Bestill her

Vis alle tilbud i denne kategorien