Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

A-kortets nettbutikk

Riedel Veritas Old World Syrah

Det unike glasset Old World Syrah er laget spesielt for europeisk Syrah. 

Syrah Old World har en litt mindre klokke enn de andre rødvinsglassene og en forholdsvis smal åpning. Formen forsterker duften og gir vinen en rundere smak. Vinen treffer tungen fremme i en smal linje som øker fruktintensiteten og syrligheten, mens de bitre tanninene ikke føles like fremtredende.

Vinglasset passer til: Amarone, Barbera, Blaufränkisch, Cahors, Cannonau, Carignan, rød Châteauneuf-du-Pape, Cornas, Côte Rôtie, Côtes du Rhône Rouge, Côtes du Roussillon, Côtes du Ventoux, Crozes Hermitage, Grenache/Garnacha, rød Hermitage, Madiran, Montsant, Mourvèdre, Norton, Priorato, Sangiovese, rød St. Joseph, Touriga Nacional, Valpolicella, Vino Nobile di Montepulciano og Zweigelt.

Syrah hører utvilsomt til i det gode selskap sammen med de franske klassiske druene Cabernet Sauvignon og Pinot Noir og benevnes således i samme åndedrag som en av verdens store rødvinsdruer. Den nordlige delen av Rhône-dalen er dens hjemland, hvor den også er den eneste tillatte rødvinsdruen. Der gir den oss noen av Frankrikes berømte og kraftigste viner og trives godt med mye sol og varme. Den inviterer ikke på den samme utfordring dyrkningsmessig, som eksempelvis Pinot Noir, ettersom den relativt lett gir oss gode viner. 

Syrah er liten, tykkskallet og gir vin med rødsvart farge, massevis av fruktighet og saft med god syrlighet. Den er helt klart en lagringsdrue med sitt høye tannininnhold. Den er kresen når det gjelder voksested. Syrah lar seg blande med andre sorter, men er først og fremst en fantastisk endruevin som kan gi oss aromatisk rike viner med kraft og struktur. Alkoholstyrken kan lett komme opp i 13 prosent.

Den tåler godt eikelagring, og vin fra de beste vinmakere og apellasjoner, må lagres, pleies og utvikles gjennom mange år. Store Syrah-viner, med sin egenartede fylde- og kraft, bør helst ikke drikkes før tidligst ti år etter de er høstet. Modne, dyre viner er imidlertid i mindretall.

Syrah er en drue som er ganske motstandsdyktig og gir god avkastning. Med dette som basis ser vi at den også frembringer store mengder lett, enkel og rimelig vin både i Frankrike og Australia.

Dette er – med noen unntak – relativt pålitelige viner med mye smak av bringebær og plomme. De har riktignok ikke samme fasthet som de klassiske viner av denne druen.

Det var lenge en klar oppfatning at Syrah opprinnelig kom fra Persia – dagens Iran – fra byen Shiraz, men senere DNA-analyser forteller oss at den er avlet frem i Rhône og krysset mellom to druetyper: Mondeuse Blanc og Dureza. Man mener en at den kom til Rhône-dalen for over 2000 år siden. Spesielt å nevne er vinene fra Hermitage. Andre kvalitetsviner med varierende tyngde og kvalitet er Côte Rôtie, Cornas, Crozes Hermitage og St. Joseph. I tillegg til dens «hjemland» – Rhône-dalen – dyrkes den også i Sør-Frankrike. 

Druen dyrkes også med godt resultat i blant annet Australia og Sør-Afrika, men under navnet Shiraz. Vi finner den også i Spania, Sveits, California og New Zealand, og den prøves ut på vinmarker i Østerrike, Portugal og Italia.

De store Syrah-vinene er tørre og intense med en karakteristisk lukt som henleder tankene mot varme kryddertoner, svart pepper, vanilje – og skoleblekk. Syrah kan også ha lukt av eksotiske blomster som nellik, fiol, rosmarin og trerøyk. Med noe alder på ryggen kommer også lukter som av vilt, lær og tobakk.

Enten Syrah kommer fra Frankrike, Australia eller Sør Afrika, krever den mat med smak. Mye smak! De kraftige Syrah-vinene går meget bra sammen med ulike smaksrike retter tilberedt av vilt og storfe. Viner fra Sør-Afrika eller Australia vil gi en positiv opplevelse om de serveres til saftige retter av grillmat. Harde oster er også et godt valg. Enklere, lettere viner går godt til retter av fjærfe og lammegryter.

A-kortpris:
Kr 240

Pris uten fordelskort Kr 325

Selges enkeltvis.

Gratis frakt ved kjøp over kr 600.

Bestill her

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien