Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

A-kortets nettbutikk

Riedel Veritas Cabernet / Merlot

Dette er et perfekt allround rødvinslass som er spesielt tilpasset vin laget på druene Cabernet eller Merlot.

Glasset har en stor og forholdsvis rett klokke med en tilsvarende bred åpning. Det betyr at når man drikker av glasset, treffer væsken hele tungen og får med seg den søte fronten av tungepartiet som fremhever fruktsødmen og gjør vinen mer rund og fyldig. Samtidig er tanninene fortsatt tilstede, men de mest aggressive tanninene og syren dempes. Ettersmaken er fortsatt kraftig, men garvesyren føles mindre tilstede. Uansett om Cabernet-druen er fra old eller new World, brukes samme glass.

Vinglasset passer til: Rød Bordeaux, Cabernet Franc, Fronsac, Graves Rouge, Listrac, Margaux, Medoc, Moulis, Pauillac, rød Pessac Leognan, Pomerol, St. Emilion, St. Estephe og St. Julian.

Druesorten er den viktigste faktoren for hvordan en vin er på smak og duft. Deretter er det avgjørende hvilket glass du drikker vinen fra. Vin trenger riktige omgivelser (glass, luft og temperatur) for å komme til sin fulle rett.

En enkel vin kan bli bedre i et godt glass, og en spesiell vin kan bli redusert i feil glass. Riktige glass til de ulike vinene vil gi deg en bedre smaksopplevelse. Opplevelsen preges både av glassets utforming og størrelse.

Riedel har over 50 års erfaring med druespesifikke glass og jobber fortsatt i workshops med verdens fremste vinprodusenter for å lage nye glass i takt med at klima og druen stadig forandres. Riedel produserer i dag over 300 forskjellige glass, og det blir garantert nye former og nye glass for kommende generasjoner.

Riedel Veritas er produsert i krystall, og oppvaskmaskin anbefales fremfor håndvask.

Størrelse: Høyde: 235 mm. Volum: 62 cl. Diameter: 95 mm.

Cabernet Sauvignon er «kongen» over alle røde druer. Dens opprinnelse er Frankrike, men den dyrkes i dag praktisk talt i alle verdens vinland. Spesieltde senere år har utbredelsen økt. Druen er karakterfull, stabil og som regel pålitelig.

Cabernet Sauvignon-druestokken er ekstremt livskraftig. Druen er lett å dyrke, liten med en stor andel kjerner i forhold til fruktkjøtt og gir vin med flott struktur og balanse. Den store mengden kjerner gir vin med mye tanniner, det vil si garvesyre. Drueskallet er tykt og fargerikt, og ved lang skallmacerasjon gir det vin med dyp, mørk rødfarge. Det tykke skallet beskytter druene ved kraftige regnskyll mot råte og insektsangrep. Cabernet Sauvignon knoppes og modnes sent, en til to uker etter parhestene Merlot og Cabernet Franc. Den langsomme modningen gir den en fordel: Innhøstningstidspunktet ikke er fullt så kritisk som for en del andre druer. Ulempen er at druen kan være noe upålitelig i kjøligere klima der den i enkelte år ikke alltid oppnår full modenhet. Cabernet Sauvignon tåler lang lagring i eikefat og går meget godt sammen med fransk eik. I Bordeaux bruker man normalt å lagre vinene i 18–24 måneder på 225 liters eikefat (barrique).

I Frankrike dyrkes den mest i Bordeaux, ved floden Girondes vestre bredde. I Medoc og Graves, hvor den står for de aller beste og mest berømte Cabernet-baserte viner, er fire av fem vinstokker Cabernet Sauvignon. Bordeaux har anvendt druen siden det 18. århundre. Der regnes den som ryggraden i mange av regionens store viner.  

Cabernet Sauvignon dyrkes i de fleste vinproduserende land, hvor den kan den være alene eller i blanding med lokale druer. Cabernet hever kvaliteten på nesten hvilken som helst blanding: I Toscana blandes den med Sangiovese, i Ribera del Duero i Spania med Tempranillo, i Australia og Provence med Syrah-(Shiraz), men er alene i noen av Italias «Super-Toscanere». I Napa Valley i California dyrkes fremragende Cabernet-viner – både som en-drue-viner og i blanding med andre «franske» druer. I Chile er Cabernet Sauvignon den tredje mest beplantede druesorten. Den dyrkes i de fleste av landets vinområder med basis i de plantene som ble importert fra Frankrike på midten av 1800-tallet.

Andre steder kan den frembringe viner med usedvanlig dybde, rikdom og konsentrasjon med stor holdbarhet. Uansett om vinen lages i «gammel verden eller ny verden», er Cabernet/Merlot-glasset til Riedel det samme.

En tar sjelden feil av solbærduften i Cabernet Sauvignon. Unge viner har i tillegg duft som av mørke kirsebær og plommer, mens i eldre viner kan det være sedertre, sigareske og blyantspiss, jord, lær, stall og kaffe. Man kan også finne toner som mynte, eukalyptus og grønn paprika/pepper og vanilje (vanillin) dersom vinen har vært lagret på eikefat. Grønn paprika som oftest i viner fra kjølige områder. Overmoden vin får ofte syltetøykarakter – kokte bjørnebær på sitt verste.  

Enklere Cabernet-viner er lettere og mer «villige» til å kombineres med det meste, bortsett fra sterkt krydrede retter. Ellers regnes Cabernet Sauvignon over hele verden som en smaksrik og ideell, sikker rødvin til mat. Den synes å passe spesielt godt til lam, men går også godt til det meste av stekt eller grillet storfekjøtt og vilt eller de fleste retter tilberedt av velhengt oksekjøtt.

 

A-kortpris:
Kr 240

Pris uten fordelskort Kr 325

Dette glasset selges enkeltvis.

Varene blir levert på døren - Helt hjem - eller du kan velge å bestille med henting i butikk.

Gratis frakt ved bestilling over kr 600.

Bestill her

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien