Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Egal teater, Oslo
30. desember 2017, 27. januar, 10. februar og 18. mars 2018

«Pippi Langstrømpe på de syv hav»

Égal teater presenterer forestillingen om Pippi som blir kjent med Tommy og Annika. Men kaptein Ephraim Langstrømpe er tatt til fange av sjørøvere, så Tommy og Annika må hjelpe med å befri ham.

Kan Pippi beseire sjørøverne? Bli med å se!

«Pippi Langstrømpe på de syv hav» er historien om en jente som bor alene i Villa Villekulla sammen med apen Herr Nilsson og Hesten Lille Gubben. Pippi blir venner med nabobarna Tommy og Annika som får oppleve mye spennende og overraskende med den helt spesielle jenta i Villa Villekulla. Pippis mamma er død, og pappaen hennes bor på en sydhavsøy hvor han er konge. Pippis slekt er full av berømte sjørøvere, noe Pippi har tenkt å bli når hun blir stor. Som dere sikkert skjønner, får ikke Tommy og Annika en kjedelig dag igjen så lenge de er sammen med Pippi.

Prussilusken, leder for barnevernet, er ikke like imponert. Hun synes det er uforsvarlig at Pippi skal bo alene, og når hun selv ikke klarer å overbevise Pippi om å flytte til barnehjemmet, sender hun politiet for å hente henne. Men etter å ha blitt bedre kjent med Pippi er ikke politiet like sikre på at jenta ikke kan klare seg på egenhånd. Når Pippis pappa blir fanget av pirater på en sydhavsøy, tar Pippi med seg Tommy og Annika for å hjelpe til med å befri kaptein Langstrømpe. Pippi synger om seg selv slik vi alle har vokst opp med å høre, når hun synger sangen sin «Her kommer Pippi Langstrømpe» og mange andre udødelige sanger i denne forestillingen som er en samling av noen av de mest kjente Pippi-historiene. Bøkene og filmene har gjort Pippi høyt elsket av små og store som lar seg underholde, glede og undre over Pippis styrke, mot og klokskap. 

Pippi blir omtalt som bærebjelken i Astrid Lindgrens forfatterskap og er rett og slett verdenskjent. Pippi fascinerer oss som eventyr. Pippis liv og måte å takle store utfordringer på kan også få oss til å tenke over hvordan et barn som havner på et sted i et land hvor hun ikke passer helt inn, har det. Kan man få et liv der man føler seg sett og respektert selv om man er annerledes og ikke har den samme bakgrunnen som de fleste andre? Kan vi som samfunn i det hele tatt tilby hjelp til barn som er alene, og kanskje har mistet noen eller savner noen som er langt borte? I Égal teater anser vi Pippi som et av mange eksempler fra hele Astrid Lindgrens forfatterskaps hovedbudskap: Det viktigste er å alltid ta hensyn til barnets beste.

Astrid Lindgrens Pippi inspirer oss til å fortsette arbeidet med å belyse barnas vilkår og virkelighet. Selv om bevisstheten om barns vilkår er mye større i dag enn før, er det fortsatt mange utfordringer og krav til barna som vokser opp i dag, og momentumet rundt barnekultur kan fremdeles få en større plass i samtiden. Mange har kanskje tatt seg tid og råd til en Ipad og smarttelefon, men har kanskje ikke tid eller råd til å prioritere gode opplevelser med barna. I en Pippi-forestilling kan nettopp store og små sammen oppleve Pippis utrolige selvtillit og kamp for gode verdier. Hvor hennes utfordringer og seiere kan symbolisere prøvelser vi opplever i vårt eget liv. Forestillingen viser også drømmen om hvordan det ville være hvis et barn selv kunne få være verdens sterkeste, ta opp kampen mot noen voksnes dumskap og grådige hensynsløshet, være en som gjør noe med urettferdighet og gir tåpene en viktig lærepenge. Pippi symboliserer kanskje det gode i oss alle, det gode vi alle har i oss når vi kommer til verden som barn.

Den franske filosofen Rousseaus «Émile» handler om en gutt som kun trengte litt god veiledning og kunne få all kunnskap og kompetanse fra å vandre rundt i skogen og tilfredsstille sin nysgjerrighet og naturlig kunnskapstørst. Dette var nok til å utdanne en lykkelig og velfungerende person, og boken er en inspirasjon for Lindgrens Emil-historier og et gjenkjennbart tema i de fleste andre Lindgren-historier. Rousseaus tanke var at kultur ikke nødvendigvis var av et gode for et barns utvikling. Den svenske forfatteren Ellen Key skrev «Barnets århundre». Boken videreførte mange av Rousseaus ideer og ble en viktig byggestein i den omfattende utviklingen av synet på barns rettigheter og behov i samfunnet. Den har preget de moderne demokratiske samfunn. Barn trenger kjærlig omsorg, trygghet og respekt for å kunne være og bli velfungerende mennesker som kan utvikle sine ferdigheter. De trenger gunstige rammer for å kunne konsentrere seg om læring og lek som i vår tid ses på som barnas viktigste oppgave og jobb. Med Pippi tar Astrid Lindgren opp alvorlige temaer og går vel aldri i fellen og undervurdere barns intelligens og evner. Det er nettopp denne troen på barnet som gjør Astrid Lindgrens forfatterskap så sterkt. På mange måter er Astrid Lindgren selv en Pippi, hun er kanskje verdens sterkeste barnebokforfatter, og vi ønsker at alle skal kunne spise denne litterære og sceniske dunderhonningen som Astrid Lindgren har laget til oss. Det kan se mørkt og håpløst ut for Pippi, men når andre tviler, er hun sikker på at hun skal klare det. Som Pippi sier: Hvis jeg ikke våger, er jeg ikke noe annet enn en liten lort. Også andre udødelige Pippi-sitater og er pedagogisk gull: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert.

Pippi gjenoppstår igjen og igjen og er så spennende og sterk, derfor kommer hun til å spilles på mange scener for mange barn og voksne fremover. Hjertelig velkommen til den utrolige Pippis teaterforestilling på de syv hav!

Vennlig hilsen Égal teater v/Porfirio Gutierrez.

«Pippi Langstrømpe på de syv hav» av Astrid Lindgren

Manus sammensatt av Johan Gille.
Fra bøkene om Pippi Langstrømpe samt filmen «Pippi Langstrømpe på de syv hav».

NORDISKA Aps
Nordiska.dk

 

A-kortpris:
Kr 230 (voksen)/ 220(barn)

Pris uten fordelskort Kr 265 / 255

Billetter fåes kjøpt på ticketmaster og 1 time før i døren.
Også rabatt på gruppebillett 2 voksne + 2 barn

Bestill

Telefon: 815 33 133

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien