Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Istanbul
2. - 7. april 2019

Istanbul – der øst møter vest, med Jan Ove Ekeberg

Den ble kalt «i Poli» – «byen» på gresk. Noe navn var ikke nødvendig, for «i Poli» var verdens sentrum, først i Romerriket, som gradvis ble til det bysantinske riket, og så for osmanerne, de første tyrkerne, som erobret byen i 1453. 

Forfatteren Thorvald Steen sier at ikke noen by har betydd mer for vår kulturkrets enn Istanbul – eller Konstantinopel, som byen het frem til 1930. Det er lett å slutte seg til det synspunktet. Herfra kom kristendommen til de fleste land i den da kjente verden, herfra kommer kjernen i dagens rettsvesen, organiseringen av et pengesystem, mye av den naturvitenskapelige baserte medisinen og ikke minst kunst og kultur som gjennom århundrene har spredt seg fra verdensdel til verdensdel, og som vi i dag oppfatter som vår egen. 
Keiser Konstantin den store (272–337) gjenforente Romerriket, som hadde blitt delt i en vestlig og en østlig provins. Da han etter gjenforeningen blir ene-keiser, flyttet han hovedstaden i riket østover til den lille provinsbyen Bysants og bygde der opp «Nye Roma», som på folkemunne ganske raskt blir hetende Konstantinopel, noe som senere også ble det offisielle navnet på byen. Først i 1930 får byen dagens navn – på et vis er også det gammelt, for Istanbul betyr: i eller til byen.

Bosporos, stredet som er det geografiske skillet mellom Europa og Asia, deler også Istanbul, og det er langt mer enn symbolkraft i dette. Byen er virkelig selve knutepunktet mellom øst og vest. Her er ulike kulturer blitt blandet og prøvd mot hverandre gjennom århundrer. Av dette er det vokst frem en storslagen by, vakker, eksotisk og med flere historiske bygninger og minnesmerker samlet på et lite område enn i noen andre byer.
Og kanskje har ulike herskere også skjønt dette. Hvor unik «i Poli» er?

Da Mehmet II og hans osmanske hær erobret byen i 1453, rev ikke den seiersrike sultanen Hagia Sofia, «visdommens kirke», men gjorde den med enkle grep om til en moské. Da general Kemal Atatürk innførte republikken i årene etter første verdenskrig og gjorde Tyrkia til en sekulær stat, var han aldri inn på tanken om å rive monumenter, hverken fra kristen eller islamsk periode. De ble i stedet omgjort til museer og åpnet for alle. Derfor kan vi dag spasere gjennom 1500 års historie, fra Hagia Sofia, til Den blå moskéen og ut til Topkapipalasset, hvor vi blant annet kan se profeten Muhammeds skjegg utstilt i en monter.
Denne miksen av øst og vest, av europeisk og asiatisk, er der i fullt monn fortsatt. Bare gled dere til maten vi skal spise! Enkel og smakssterk, både kjøtt og fisk i sauser du vil huske lenge etterpå. Lydene fra bønnetårn, og den effektive bytrikken, fra folk som ler og prater, barn som leker i parkene, og mennene som fisker ved Galatabroen over byfjorden, Det gylne horn.
Hva tenkte de første nordmennene som kom til byen de kalte «Miklagard», hvor det rundt år 1000 bodde en kvart million mennesker? De kom fra et land hvor «byene» var markedsplasser og noen store gårder med høyst 1000-1500 mennesker. Men de gjorde seg kraftig bemerket. Her også. Ikke minst Harald Hardråde som ble sjef for keiserens livvakt, den såkalte «Væringgarden», korsfareren Sigurd Jorsalfare som ga bort hele flåten sin og vikingen som risset navnet sitt, Halvdan, inn i gelenderet på keisertribunen inne i Hagia Sofia.
Joda, vi skal også se det som regnes som verdens første tagging, og veldig mye annet i denne byen ingen glemmer etter å ha vært der, og de fleste vender tilbake til, gang på gang.

Vår faglige reiseleder vil være Jan Ove Ekeberg, tidligere TV 2-programleder og forfatter av flere historiske romaner, også med handling fra vikingens «Miklagard».

Ute i byen får vi også følge av en av Istanbuls mest erfarne guider, Yagiz Samanchi, som snakker flytende svensk. 

Prisen inkluderer:

  • Fly direkte Oslo–Istanbul tur/retur med Turkish Airlines
  • Flyskatt
  • Overnatting i dobbeltrom med frokost inkludert
  • Byvandringer, utflukter og kåserier i følge program
  • 3 middager
  • Norsk reiseleder (Jan Ove Ekeberg), samt svensktalende lokalguide (Yagiz Samanchi)

A-kortpris:
Kr 12.600

Pris uten fordelskort Kr 13.350

Prisen gjelder pr. person i delt dobbeltrom.

Tillegg for enkeltrom kr  2850.

Utsolgt!

Telefon: 69 31 26 21
info@temareiserfredrikstad.no

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien