Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Gdansk, Polen
21. - 25. august 2019

Gdansk med Håkon Letvik

Den annen verdenskrig er fortsatt et aktuelt tema over store deler av verden. Også i Norge er det stadig diskusjon om krigen, senest gjennom debatten om de norske jødenes skjebne og om nordmenn og hjemmefronten kunne ha gjort mer for å redde dem. 
55 millioner mennesker mistet livet under den annen verdenskrig. Polen var blant landene som ble hardest rammet. Seks millioner mennesker – 18 prosent av landets befolkning – mistet livet under krigen, og millioner måtte jobbe som slaver for nazistene. Polen har gjennom historien blitt delt tre ganger mellom stormaktene. Etter første verdenskrig ble Polen igjen en egen selvstendig nasjon, men uten egen havn. Fristaden Danzig med 95 prosent tyske innbyggere, dagens Gdansk, og det militære, polske transitdepoet spilte derfor en helt sentral rolle da annen verdenskrig startet. 

På en reise til Gdansk kan du få se hvor og hvordan den annen verdenskrig startet grytidlig om morgenen 1. september 1939. En stor markering av 80-årsdagen for krigsutbruddet skal skje bare en uke etter vårt besøk. 
Det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein var på såkalt vennskapsbesøk i fristaden Danzig da det plutselig rettet sine kanoner mot det polske transittdepoet på Westerplatte i havnen.
De rundt 200 polske soldatene var bare utstyrt med lette våpen og hadde ordre om å holde ut i 24 timer, da skulle de få hjelp fra andre polske militære. Hjelpen kom aldri, men soldatene greide likevel i en uke å holde stand mot den overlegne tyske krigsmaskinen. Beskytning fra krigsskip, gjentatt bombing fra Stukas-fly og angrep med topptrente stormtropper greide ikke å knekke de polske soldatene. Først etter en uke, etter at mange var drept og såret og de ikke lenger hadde hverken vann, forsyninger eller strøm, overga den polske styrken seg. Majoren som hadde kommandoen, fikk beholde sverdet sitt under krigsfangenskapet – tyskernes måte å vise respekt for motstanderne på. 

Westerplatte står i Polen for et utrolig heltemot mot overmakten. De fleste byer i Polen har et torg eller en gate som heter Westerplatte, og som skal minne om heltene som innbitt forsvarte landet sitt, selv om kampen egentlig var håpløs.
En jevn strøm av polske skolebarn blir hver dag vist rundt til ruinene av kasernen, pakkhus og stasjonsbygningen, de får se de enorme minnesmerkene, og de får høre om soldatene som ofret livet for å forsvare landet sitt. 
Den polskfødte pave Johannes Paul II hedret også heltene fra Westerplatte og ga mot til landets innbyggere da han under et besøk i kommunisttiden sa at alle mennesker en gang i livet vil møte sitt eget Westerplatte, hvor det gjelder å stå opp og kjempe mot uretten. 
En måned etter angrepet på Westerplatte gikk Nazi-Tyskland til angrep på Norge, en krig og en okkupasjon som fortsatt preger mange norske familier. 

Gdansk spilte også en viktig rolle da arbeiderne på Leninverftet streiket for bedre rettigheter. Streikelederen og fagforeningslederen Lech Walesa ble senere Polens første valgte president etter kommunisttiden. Han får mye av æren for kommunismens og Berlinmurens fall. I Gdansk ser vi stedene hvor dramatikken utspilte seg, og vi får høre om kampen som kostet mange verftsarbeidere livet, men som til slutt førte til demokrati også i Polen og de andre landene bak det tidligere jernteppet. 

Reiseleder på turen er Håkon Letvik, tidligere journalist i Aftenposten. Han var i en periode etter Berlinmurens fall reisende korrespondent i Tyskland og var i årene 2007–2010 avisens korrespondent for Tyskland og Sentral-Europa, bosatt i Berlin. Er i perioder fortsatt bosatt i den tyske hovedstaden. Har jevnlig siden 1976 reist mye i Øst-Europa og kunne følge kommunismens og Berlinmurens fall tett også privat, med venner i Øst-Berlin og i Polen. Krigshistorie og kommunismens fall er et spesielt interessefelt. 

Prisen inkluderer:

  • Fly Oslo–Gdansk t/r med SAS
  • Flyskatt (utgjør kr 993,– pr. november 2018)
  • 4 overnattinger i dobbeltrom på Hotel Gdansk (4*)
  • Buss flyplass–hotell t/r
  • Båttur til Westerplatte og Sopot
  • Byvandringer med lokalguider samt inngangsbilletter til to museer
  • 4 frokoster, 3 lunsjer og 4 middager
  • Reiseleder Håkon Letvik
  • Teknisk reiseleder fra Temareiser Fredrikstad

 

A-kortpris:
Kr 12.545

Pris uten fordelskort Kr 13.145

Pris gjelder pr. person i delt dobbeltrom

Tillegg for tilslutning med SAS til Oslo fra Sør-Norge kr 1200(Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim)
Tilslutning fra andre steder på forespørsel. 

Bestill

Telefon: 69 31 26 21
info@temareiserfredrikstad.no

Hjemmeside

Vis alle tilbud i denne kategorien