Vi behandler din forespørsel, vennligst vent

Aftenposten Junior – barnas leseglede

Slik opprettholder du barnets leseglede

Her er professoren i barnelitteraturs beste tips.


– Vi vet at barn som leser scorer bedre i alle fag på skolen. Alle er enige om at barn bør lese, men hva de bør lese er et spørsmål som ikke så ofte blir diskutert, sier Åse Marie Ommundsen, professor i nordisk litteratur ved OsloMet – Storbyuniversitetet.
Hun var den første i Norge som ble professor i barnelitteratur. Ommundsen har arbeidet bredt med forskning på litteratur for barn og unge – alt fra romaner til nyhetsformidling til barn. I tillegg til forskning underviser hun lærerstudenter og lærere, og arbeider mye med leselyst.

– Det viktigste er motivasjon og lystfaktor. For å oppleve leselyst må barn lese noe de er interessert i, noe som berører dem på ulike måter. Vi jobber for en større bevissthet om at barn bør få velge hva de ønsker å lese. Om de først får positive leseerfaringer og opplever leseglede er det større sjanse for at de leser frivillig, sier hun.


Tar med avisen på ferie

Mange skoler har fast lesetid for elevene, ofte om morgenen. Men hvordan kan man opprettholde leselysten i skoleferiene?
Martine Molland (10) var i Italia med familien i sommer. I bagasjen hadde hun med lesebok fra biblioteket, men også Aftenposten Junior.
– Jeg liker faktabøker best, jeg synes det er litt gøyere enn historier og fortellinger. Det er mer spennende og man lærer noe. Junior er litt som en faktabok, sier Martine.
Aller best liker hun å lese om dyr, og forteller at hun har mange faktabøker om forskjellige dyr.

– Vi pleier å lese høyt sammen på vinteren. Da har vi gjerne lesestund på sengen før barna skal legge seg, men det er litt vanskeligere å få til om sommeren når det er lyst og man gjerne legger seg senere på kvelden, sier mamma Jill og legger til:
– Å lese Junior inspirerer henne til å lese mer. Hun bruker ikke så mye fritid på å lese, da frister det heller å hoppe på trampoline med venner. Med Junior blir det lettere å få til litt mer lesing her og der.


– Les bredt og variert

Ommundsen ved OsloMet mener det kan være lurt å la barna lese aviser og tegneserier i tillegg til skjønnlitteratur og sakprosa.
– Om man presenterer variert litteratur for barna, er det større sjanse for at de finner noe spennende de liker å lese. På den måten får barna også en bredere tekstkompetanse som man trenger for å kunne lese sammensatte tekster. Det er lurt å lese bredt og variert, sier barnelitteraturforskeren.

Hun forteller at hun selv pleier å lese morgenavisen høyt for sønnen over frokostbordet.
– Jeg leser alltid en avissak for sønnen min om morgenen. Da velger jeg ut en artikkel fra dagens avis som jeg tenker er interessant for ham. Jeg ønsker at han skal få med seg hva som skjer, og merker at han ofte synes det er spennende, forteller hun.


– Avisen gir leseinspirasjon

Aftenposten Junior arbeider med å tilpasse nyhetene slik at de passer for barn i barneskolealder.
Martine Molland går i 4. klasse ved en barneskole i Oslo. Hun synes det er vel så gøy å lese gamle som nye utgaver av avisen, forteller mamma Jill Molland.

– Å lese Junior har gitt inspirasjon, og jeg ser at hun blir glad når hun får avisen. Hun vil jo ikke engang kaste den! Vi ser også at det er populært på skolen, og at barna er opptatt av å følge med på hva som skjer i verden rundt dem, forteller hun.


Lesekvaliteten viktigst

Ommundsen forteller at det er kvaliteten på barns lesing som er viktigst, ikke hvor mange minutter de bruker på å lese. Det gjelder også i feriene.
– Frivillig lesing er viktig. Vi voksne liker ikke å bli tvunget til å lese noe vi synes er kjedelig, og frivillig lesing har også større verdi for barn. Lesing skal være lystpreget, og i ferien kan det kanskje være en god idé å ta med lydbøker, tegneserier eller andre ting enn det man bruker ellers, forteller hun.

På den måten kan det være gunstig å ta med en avis på ferien.
– I en avis kan alle finne en tekst som passer for dem, med noe de er interessert i. Barn er forskjellige, akkurat som vi voksne er, sier Ommundsen.